SONDA: Wybierz najlepszy przepis kulinarny!

15 Czerwca 2010

Bądź jak Meryl Streep w „To skomplikowane”! Gotuj, smakuj, pałaszuj i karm innych! Poznaj 10 wyselekcjonowanych przepisów autorstwa naszych Czytelniczek i zagłosuj na najlepszy!

SONDA: Wybierz najlepszy przepis kulinarny!

Poniżej 10 przepisów wybranych spośród wielu nadesłanych przez nasze Czytelniczki na konkurs „To skomplikowane”. Autorki każdego z nich otrzymają pocztą DVD z filmem, a pięć które zbierze w sondzie najwięcej głosów, dodatkowo dostanie urocze fartuszki kuchenne z filmowym logo.

WYNIKI PODAMY W CZWARTEK O GODZINIE 12:00

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->

Truskawkowa Panna Cotta Alicji

Oto mój dziecinnie prosty sposób na zachwycenie znajomych pysznym i wykwintnym deserem, idealnym na słodkie zakończenie wieczoru!

Składniki na 3 porcje:

- 250 ml śmietanki 30%

- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej

- świeże truskawki

- cukier waniliowy do smaku

- czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować śmietankę. Następnie dodać namoczoną żelatynę i cukier waniliowy – według uznania (ja użyłam jedynie dwóch łyżeczek na 250 ml śmietanki, dla uzyskania aksamitnego smaku). Mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

Śmietankę wlać do opłukanych zimną wodą  foremek lub filiżanek. Po wystudzeniu zostawić w lodówce do stężenia.

Kiedy deser jest już gotowy, wyjmujemy go z filiżanek, zanurzając na chwilę dno naszych foremek w ciepłej wodzie. Brzegi deseru można też lekko podważyć, używając noża.

Na koniec, dekorujemy deser świeżymi owocami i czekoladą. Szczególnie polecam połączenie smaku świeżych truskawek i aksamitnej konsystencji,  lekkiego, śmietankowego deseru w najprostszym jego wydaniu!

Smacznego!

Pyszna i łatwa w przygotowaniu sałatka Pitki85

Potrzebujemy:

- 2 kapusty pekińskie - 1 podwojna piers z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ogorek zielony - puszka kukurydzy - 2 zupki chińskie - 1 mały majonez - przyprawa do kurczaka (1 łyżka) - olej do smażenia Przygotowanie:

Wykonanie: 

Pierś kroimy w średniej grubości kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawa. Paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy odcedzona kukurydze z puszki i podsmażonego kurczaka. Następnie bierzemy 2 miseczki, do jednej wrzucamy makaron z zupek (nie zalewamy go wodą!!!) a do drugiej dajemy majonez i przyprawę z zupek, po czym mieszamy. Zawartość obu miseczek wrzucamy do reszty składników i na koniec wrzucamy pokrojoną kapustę pekińską. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki, aby pod wpływem majonezu zmiękł makaron. Całość zajęła mi niecałą godzinkę. Voila, oto moja pyszna sałatka, której starczy dla wielu łasuchów:) Smacznego, pitka85

Mus jabłkowy z nutką waniliową Moniki

Składniki: 4 duże renety (obrane i pokrojone na połówki), 2 łyżki miodu pół łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka esensji waniliowej, kilka orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie: Mieszam jabłka z miodem, cynamonem i pieprzem w średnim rondlu. Doprowadzam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejszam ogień na maleńki i duszę około 30 minut, aż jabłka rozpadną się na grudkowaty, dość gęsty mus. Później zdejmuję rondel z ognia i dodaję esensję waniliową, mieszam. Aby mus miał gładką konsystencję, należy go rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Można podawać schłodzony lub w temperaturze pokojowej. Do każdego pucharka z musem wrzucam jeszcze po kilka orzechów włoskich i ozdabiam plasterkiem jabłka. Smacznego!

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (4)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2010-06-15 17:33:35

dlaczego nie ma tu tarty truskawkowej mojej siostry?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-06-15 15:27:40

po niektorych zdjęciach widać, ze sa sciagnięte z internetu tak samo pewnie jak przepis....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1