W weekend ruszył letni konkurs, w którym można było wygrać stylowe, fioletowe parawany i herbatki Irving. Waszym zadaniem było przesłanie przepisu na deser albo orzeźwiający napój z wykorzystaniem herbaty.
Walka była zacięta, a na naszą redakcyjną pocztę przyszło naprawdę dużo zgłoszeń. Miałyśmy nie lada problem z wyborem Laureatek! Jednak wygrać mogło tylko 10 Uczestniczek – oto one:
NAGRODA GŁÓWNA (PARAWAN PLUS ZESTAW HERBAT Z SERII IRVING TEA COCTAILS)
Paulina Borejko – Kisiel Herbaciany
Oto potrzebne składniki: 1 łyżeczka suchej herbaty, 1/2 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, sok owocowy do polania, 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania jest naprawdę prosty: Najpierw trzeba zagotować odmierzoną wodę i zaparzyć w niej herbatę, a następnie przykryć.Później należy odlać trochę zimnego mleka i rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować resztę mleka z cukrem, dodać przecedzony napar z herbaty i mieszając wlewać uprzednio przygotowaną zawiesinę z mąki, zagotować. Na kilka minut trzeba odstawić do ostudzenia. Na koniec, dla smaku kisiel można polać sokiem owocowym.
Smacznego!
Agnieszka Gasik - Czekoladowy torcik z zieloną herbatą
Składniki: 4 jajka, 200 g masła, 200 g czekolady, 80 g cukru pudru, 80 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki herbaty matcha, kakao.
Sposób przygotowania: Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść je w gorącej wodzie. Następnie wymieszaj masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Gdy masa będzie gotowa, wlej do niej rozpuszczoną czekoladę, dodaj zieloną herbatkę, proszek do pieczenia oraz mąkę i bardzo starannie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj tortownicę, smarując ją tłuszczem. Przelej do niej ciasto i piecz je przez 25 minut. Na koniec przestudź i posyp zieloną herbatą w proszku oraz kakao.
Anna Piasta – Pianka z owocami
Składniki: 500 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, herbata w granulkach (lub herbata z woreczka,) dżem owocowy
Przygotowanie: Ubić śmietanę z cukrem pudrem, następnie do szklanki dodajemy żelatynę i zalewamy ją wrzątkiem do połowy (100ml). Herbatę zaparzamy w niepełnej (150ml) szklance i mieszamy ja z żelatyną. Gdy żelatyna wraz z herbatą wystygną, dodajemy je do ubitej śmietany i ubijamy przez chwilę, żeby wymieszać oba składniki. Po przygotowaniu przekładamy prawie gotowy deser do miseczek po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu należy dodać odrobinę dżemu do smaku. Smacznego:)
Anna Romanowska – Orzeźwiający drink z herbatą
Składniki: Martini Bianco (ok. 50ml), zielona herbata (ok. 50ml), 1 limonka, lód
Przygotowanie: Na początku zaparzamy zieloną herbatę i odstawiamy, żeby wystygła. Limonkę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy lód i kroimy listki mięty. Następnie wszystko wrzucamy do wysokiej szklanki, wlewamy Martini i schłodzoną herbatę. Na końcu mieszamy wszystkie składniki i mamy gotowy drink.
Paulina Wojtarowicz – Lody herbaciane o smaku poziomki
Składniki: 4 łyżeczki poziomkowej herbaty, 3/4 szklanki śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, pół szklanki wody, 2 żółtka, łyżeczka cukru, 0,5 kg poziomek do dekoracji
Przygotowanie: Herbatę zalać gorąca wodą i odstawić na 5 minut do ostudzenia. Następnie przecedzić ją. Napar wymieszać z sokiem z pomarańczy i śmietaną 36%. Żółtka utrzeć z cukrem. Potem wymieszać to z naparem, sokiem z pomarańczy i śmietaną. Masa lodowa jest już gotowa, więc teraz należy nałożyć ją do foremki i włożyć do zamrażalnika. Odczekać 3 godziny. Po tym czasie wyjąć lody z zamrażalki, udekorować je poziomkami. I gotowe, lody można już jeść!
Czytaj dalej... Sprawdź, czy wygrałaś zestaw herbatek na lato!
WYRÓŻNIENIA (ZESTAW HERBAT IRVING TEA COCTAILS)
Teresa Antonowicz – Deser czekoladowo-herbaciany
Składniki: 250 ml. herbaty poziomkowo - waniliowej IRVING zaparzonej z dwóch torebek, tabliczka czekolady, 2 serki homogenizowane waniliowe, bita śmietana, opakowanie żelatyny
Wykonanie: Herbatę zaparzyć z dwóch torebek, jeszcze ciepłą wymieszać z żelatyną. Czekoladę rozpuścić i delikatnie zmieszać z serkami homogenizowanymi, nałożyć do pucharków na dno, następnie schłodzić. Tężejącą galaretkę z herbaty wylać na zastygłą masę serowo-czekoladową - schłodzić. Gdy galaretka stężeje, udekorować bitą śmietaną.
Smacznego :) Deser idealny na letnie upały!
Anna Kubska - Ciasto czekoladowe z zieloną herbatą
Składniki: 200 g czekolady, 200 g masła, 80 g cukru pudru, 4 jaja, 80 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki herbaty matcha w proszku.
Sposób przygotowania: Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, a następnie pokroić czekoladę na duże kawałki, włożyć do metalowej miski i rozpuścić w gorącej wodzie. Utrzeć masło z cukrem pudrem na kremową masę. Mieszając, do masy dodawać po jednym jajku. Następnie wlać płynną czekoladę i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę zielonej herbaty. Całość dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wlać do niej ciasto i wygładzić wierzch. Ciasto należy piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut. Po upływie tego czasu wyjąć z piekarnika i przestudzić w tortownicy. Gotowe ciasto równomiernie posypać herbatą w proszku. Smacznego!
Klaudia Kucia – Orzeźwiająca galaretka
Potrzebne składniki: 4 torebki herbaty np. tropikalnej z nutą mięty (Irving) - z racji, że nie jest bardzo słodka i jest orzeźwiająca (można użyć także innej herbaty - w zależności od upodobań), 4 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki cukru, łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy, 2 szklanki wrzącej wody
Przygotowanie: Herbatę należy zalać 1 szklanką wrzątku i dosłodzić 2 łyżeczkami cukru, pozostałą szklankę wrzątku należy zmieszać z 4 łyżeczkami żelatyny. Po wymieszaniu i rozpuszczeniu się żelatyny, należy połączyć ją z herbatą. Na koniec wstawić do lodówki i odczekać do całkowitego stężenia. Przed podaniem galaretki można dodać do niej świeże maliny bądź jagody, bitą śmietanę lub serek homogenizowany. Smacznego!
Iwona Marczewska – Wakacyjna lemoniada
Składniki: Herbata Irving Tropikalna z Nutą Mięty, pomarańcza, cytryna, cukier lub słodzik albo miód, kostki lodu zrobione z zamrożonego soku pomarańczowego lub grejpfrutowego
Przygotowanie: Herbatę zaparzamy i studzimy, słodzimy wedle uznania, przelewamy do przeźroczystego dzbanka. Cytrynę i pomarańcz kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Na koniec kilka kolorowych kostek lodu zrobionych z soku :) Mmmmmocno orzeźwia :)
Aleksandra Winiarska – Energetyczny napój chłodzący
Składniki: 1 torebka herbaty ekspresowej cytrynowej (lub zwykłej i dodać soku z cytryny), 1 szklanka zimnej wody, przyprawy (cynamon, goździki, wanilia-w zależności jak kto lubi), 1 kiwi
Przygotowanie: Herbatę zaparzyć w 1 szklance wody. Dorzucić do niej posiekane kiwi, żeby puściło soki. Poczekać aż herbata nasiąknie kiwi, odcedzić przez drobne sitko, wlać do dzbanka i dolać 1 szklankę zimnej wody. Dodać przyprawy.
Napój jest bardzo smaczny i daje mnóstwo energii w gorące dni. Ja dodatkowo chłodzę go w lodówce lub dodaję kostki lodu. Naprawdę polecam :)
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy! Już niebawem ruszy na Papilocie kolejny wakacyjny konkurs. Tym razem będziecie mogły wygrać coś wyjątkowego na romantyczny wieczór z ukochanym…