Niekontrolowane wybuchy płaczu i wściekłości, zawroty głowy, nadwrażliwość piersi, bóle brzucha... Są to typowe objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego) i cierpi na nie aż dziewięć na dziesięć kobiet. Jeśli nie pomagają cikonwencjonalne metody walki z nimi, koniecznie wypróbuj magiczne działanie medycyny naturalnej. Napary i toniki z ziół powodują wybiórcze przekrwienie w miednicy mniejszej, a w efekcie - zmniejszają skurcze naczyń i ułatwiają wystąpienie krwawienia miesiączkowego.
Kozłek lekarski - powszechnie znany jako waleriana; wykopuje się go późną jesienią lub wczesną wiosną, gdy uschła część nadziemna. Pozyskane korzenie płuczemy, kroimy wzdłuż i suszymy w temperaturze 35ºC. Prawidłowo osuszony kozłek powinien mieć silny zapach i szarobrunatny kolor.
Dziurawiec zwyczajny – występuje w mocno nasłonecznionych lasach i na łąkach. Zbieramy same liście (bez łodyg!), najlepiej w czerwcu lub sierpniu. Po wysuszeniu ziele powinno mieć swój naturalny odcień.
Chmiel zwyczajny – występuje na drzewach w postaci pnączy wokół pnia. Jego leczniczym surowcem są szyszki, które należy zebrać bez szypułek, gdy są jeszcze trochę niedojrzałe. Suszymy je w temperaturze 40ºC.
Nagietek lekarski – jego zielarskim surowcem są płatki kwiatu, które suszymy w temperaturze 35ºC. Dobrze wysuszony nagietek powinien zachować intensywnie pomarańczową barwę.
Jasnota biała - powszechnie nazywana białą pokrzywą. Jej leczniczym surowcem jest kwiat, który po zebraniu należy starannie osuszyć.
Melisa lekarska – można ją hodować w domu, na kuchennym parapecie. Wymaga ona co najmniej 5 godzin naturalnego nasłonecznienia lub 14 - 16 godzin nasłoneczniania sztucznego. Jej surowcem leczniczym są młode listki.
Rumianek – jego surowcem leczniczym są zarówno świeże, jak i suszone kwiaty. Najlepiej gotować je na wolnym ogniu, przez 40 minut, następnie przecedzić i posłodzić czystym syropem klonowym.
Sposób przyrządzania ziołowych wywarów:
Odpowiednio przygotowany i wysuszony surowiec zalewamy wodą o temperaturze pokojowej. Wywar dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Całość podgrzewamy przez 30 minut w temperaturze 90ºC, a następnie odcedzamy. Sporządzony napar pijemy ciepły, niesłodzony, 1 - 3 razy dzienne.
Uwaga! Zbyt duże dawki ziół mogą powodować wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych.
Ekstrarada: O tej porze roku trudno zebrać świeże rośliny i własnoręcznie je osuszyć, ale gotowe zioła można znaleźć w wybranych sklepach zielarskich.