Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe niemowlęcia?

08 Lutego 2017

uż podczas karmienia piersią mama, poprzez swoją prawidłową dietę, może korzystnie wpływać na przyszłe preferencje smakowe dziecka. Po narodzinach maluch ciągle wymaga szczególnej opieki pod względem żywienia. Jak komponować menu dziecka w pierwszych latach życia, aby kształtować jego prawidłowe nawyki żywieniowe?

Po pierwsze: karmienie piersią

Pierwsze miesiące po porodzie to czas, gdy mama zaspokaja potrzeby żywieniowe dziecka, karmiąc je piersią. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy dążyć do wyłącznego karmienia piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka. Choć początki laktacji mogą być trudne, warto pokonać przeciwności, by dostarczać dziecku pokarm najlepiej dopasowany do jego potrzeb. Karmienie piersią ma wiele zalet – jedną z nich jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia u malucha nadwagi i otyłości oraz innych chorób dietozależnych, w tym cukrzycy typu 1 i typu 2[1].

Po drugie: rozszerzanie diety

Nowe składniki należy wprowadzać do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia[2]. Co istotne, na tym etapie rozszerzania diety nie są to jeszcze posiłki uzupełniające, ale pierwsze smaki. Podstawą diety jest wtedy wciąż mleko mamy, a nowych produktów maluszek smakuje w bardzo małych ilościach. Szczególny wpływ na formowanie upodobań smakowych ma czas między 4. a 7. miesiącem życia, gdy dziecko jest najbardziej otwarte na nowe doświadczenia żywieniowe[3]. Zdaniem ekspertów, wczesne doświadczenia dziecka związane z wprowadzaniem pokarmów uzupełniających wpływają na jego preferencje w kolejnych latach[4]. Warto zapamiętać, że rozpoczynając przygodę z rozszerzaniem diety dziecka od warzyw, zwiększamy szansę na to, że maluch częściej sięgnie po nie w późniejszym czasie.

Po trzecie: różnorodność i bezpieczeństwo

Z czasem próby zapoznawania dziecka z pojedynczymi smakami przeradzają się w podawanie posiłków uzupełniających. Bardzo istotne, by nowe produkty były różnorodne i bezpieczne. Okresem najbardziej intensywnego rozwoju jest 1000 pierwszych dni życia dziecka(czyli okres od poczęcia przez pierwsze lata życia, zwany także „oknem możliwości”). Wtedy także ma miejsce tzw. programowanie żywieniowe. Proces ten ma długofalowy wpływ na stan zdrowia oraz preferencje smakowe malucha. Warto wykorzystać ten czas, by przyzwyczaić dziecko do różnorodnej diety. Bogactwo wartościowych składników w jego jadłospisie – m.in. warzyw, owoców, mięs i ryb – pomoże mu pokochać zdrowe jedzenie w przyszłości.

Istotnym aspektem żywienia niemowlęcia jest również jakość i bezpieczeństwo podawanej mu żywności. Niedojrzały organizm dziecka jest wrażliwy na potencjalnie obecne w niej zanieczyszczenia. Z tego względu polskie oraz unijne prawo określają odrębne normy dotyczące bezpieczeństwa produktów dla tej szczególnej grupy konsumentów, będące często nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne niż dla żywności ogólnodostępnej. Produkty, które spełniają te normy, na opakowaniu mają oznaczenie wieku, np. po 6., 8. czy 9. miesiącu życia, co oznacza również, że przechodzą liczne testy jakości. Np. każda partia warzyw, owoców i zbóż BoboVita przechodzi nawet ponad 600 testów jakości.

Wskazanie wieku na opakowaniu to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa i najwyższej jakości produktu. Jest ono także pomocne w doborze produktu o odpowiedniej dla malucha w danym wieku konsystencji. Powinna ona ulegać stopniowym zmianom, aby dziecko rozwijało umiejętności ssania, połykania, żucia i gryzienia[5]. Warto pamiętać, że to, jakie produkty będziemy podawać dziecku w pierwszych latach życia, ma wpływ na jego zdrowie i wybory żywieniowe w przyszłości. Badania wykazują, że 50-60% preferencji wykształconych w wieku 2-3 lat może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia[6].

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 

[1] Zalety zdrowotne karmienia piersią, http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki idziecka/karmienie-piersia/zalety-zdrowotne-karmienia-piersia/ [dostęp 19.10.2016]

[2] http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf.

[3] Beauchamp G K, Mennella JA. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48(Suppl 1): 25-30.

[4] Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, str. 48, http://www.1000dni.pl/up/images/j19x32c42y8ehfr/poradnik-zywienia-niemowlat.pdf [dostęp: 19.10.2016].

[5] Violet F., Maas, Uczenie się przez zmysły, Wprowadzenie do teorii integracji sensorycznej. 1998.

[6] S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 7–8, October–December 2004, Pages 805–818.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2017-02-08 13:15:18

Błąd! Cukrzyca typu 1 NIE JEST chorobą dietozależną! Ma ona głównie podłoże autoimmunologiczne i na dzień dzisiejszy nie da się jej zapobiec, a już na pewnie nie dietą, ani innymi modyfikacjami stylu życia. Polecam sprawdzać informacje umieszczane w artykułach, zanim się je opublikuje.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1