Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

08 Stycznia 2015

Jeśli masz podobne wątpliwości, wystarczy zapytać Radę Języka Polskiego.

dziecko

W minionym roku polscy rodzice najczęściej nadawali swoim dzieciom takie imiona jak Jan, Antoni, Jakub, Zofia, Maja czy Zuzanna. Dominuje bezpieczna klasyka, ale to nie oznacza, że nie mamy bardziej odważnych pomysłów... Wystarczy wspomnieć takie twory jak Żyraf czy Mrówka, które zszokowały opinię publiczną. Teoretycznie przepisy są jasne – imię nie może ośmieszać, ani nawiązywać do wyrazów pospolitych, w praktyce decydujące słowo należy do urzędów stanu cywilnego.

Na szczęście od wielu lat przy Polskiej Akademii Nauk działa Rada Języka Polskiego, która służy radą w tej kwestii. Wybitni językoznawcy wydają opinie na wniosek samych rodziców lub urzędników. Wystarczy skontaktować się z tą instytucją i podać interesujące nas imię. Werdykt naukowców nie jest wiążący, ale warto wziąć go sobie do serca.

Sprawdziliśmy, o jakie imiona pytali w ostatnim czasie Polacy i jaką otrzymali odpowiedź!

Strony

Komentarze (103)
ocena
4.8/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Mila
(Ocena: 5)
2015-01-15 10:45:29

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

A ja mam trzech synów Maciej, Marcin i Marcel. Jestem w ciąży z czwartym dzieckiem i sądząc, że będzie to chłopczyk postanowilismy mu nadać Maximilian. Okazało się jednak, że ma to być dziewczynka a alternatywy na imię nie mieliśmy :-) Będąc z drugim synem w ciąży, bardzo pragnęłam, żeby to była córeczka i na imię miała Ania. A teraz już po trzech chłopcach i imieniach na "M" postanowiliśmy jej nadać imiona Mia Anna. I już tylko czekamy do porodu, i bedzie albo...albo ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
mama Piotra
(Ocena: 5)
2015-01-13 15:25:30

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

Moj syn urodzil sie w Polsce bo chcialam zeby pierwsze dziecko mialo polski paszport. Mimo ze z racji tego ze ojciec nie jest Polakiem ma podwojne obywatelstwo i anglojezyczne nazwisko. (Oboje z reszta zdecydowalismy ze go zapiszemy w tym samym urzedzie w ktorym bralismy slub). Nie bylo najmniejszego problemu zeby wpisac w aktcie urodzenia Peter. Dziadkowie w Polsce mowia Piotrus. Maz I ja tez. Teraz obaj ucza sie jezyka polskiego bo mimo tego, ze jednak mieszkamy za granica chcemy podtrzymywac w naszym domu polska tradycje i chcemy mowic tez po polsku

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ag
(Ocena: 5)
2015-01-10 09:27:54

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

Ludzie... Anja Rubik to pseudonim, w dowodzie ma Anna. Myślenie boli?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 23:53:10

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

Mam kumpla Christopha. Przydstawia się jako Krzysiek...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 22:39:23

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

a moja prababka była Eufrozyna :D Szczerze, nie znałam żadnej innej..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
paula932
(Ocena: 4)
2015-01-09 16:12:45

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

jestem w osmym miesiacu ciazy, bedzie dziewczynka:) razem z narzeczonym imiona mielismy wybrane zanim zobaczylismy dwie kreski. Czekamy na nasza malutka Mie, a jesli nastepnym razem bedzie chlopczyk wybralismy Jan.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 16:58:37

ja wybrałam imię Iga, ale Mia tez śliczna :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 21:06:12

Przestańcie już z tą Igą wszystkie bo niedługo będzie jak z Leną.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 21:42:13

nie wszystkie, bo do tej pory o Idze na tym poście pisałam tylko ja ;]

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-16 15:22:21

miałam prababkę Miję, tak wszyscy na nią mówili, w dowodzie jednak iała Salomea

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 14:49:07

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

Moj chopak nie jest Polakiem. Co jesli bedziemy chcieli nadac mu imie charakterystyczne dla jego panstwa ale zdecydujemy sie rodzic i mieszkac w Polsce? Oznacza to, ze dzieci, ktore maja kazde z rodzicow innego pochodzenia skazane sa od razu na jakies "niebiezpieczenstwo" ze wzgledu na imie? Jesli wybierzemy imie polskie moze byc taki sam prablem w kraju mojego chlopaka. Kupy ni dupy sie to nie trzyma.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2015-01-09 02:49:16

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

to jest Polska czy Korea Północna? Jakie kontrole i nakazy?!?! Żyjemy w XXI ,mamy otwartą Europę, wolny dostęp do mediów a jakiś dziad będzie decydował jak możemy nazywac dzieci? To chore. Jak ktoś chce mieć dziecko Kevin to niech ma, najwyżej zmieni po 18tce. Dzisiaj masa ludzi jeździ za granicę, jest pełno związków mieszanych a w polsce muszą byc ścisłe reguły jak można nazwać dziecko. To paranoja.Pamiętam jak byłam na kolonii gdzieś z 10 lat temu i 50 dziewczyn na 84 obecne miało na imię Ola. Coś chorego. A nawet taki głupi przykład Warsaw Shore. Naprawdę nie dało się znaleźć nikogo innego niż dwóch Pawłów i dwie Anki? W polsce wszystko musi być takie samo i żadna indywidualność nie jest możliwa. to jest relikt PRL. A Chloe to prędzej powinno się kojarzyć z perfumami niż z domem publicznym. Czy jakbym otworzyła sieć agencji towarzyskich "Kaśka" to imię zostało by uznane za niewskazane i obraźliwe. W koncu jest też margaryna Kasia. Czy na prawdę to jest taka straszna zbrodnia ,że jacyś obcy ludzie chcą nazwać córką Carmen zamiast oklepanej Julii ,których są już teraz miliony? No i na pewno wszyscy będą myśleli ,że Jenifer to facet bo nikt w Polsce nie zna np Jenifer Lopez. Ja mieszkałam w Polsce przez 12 lat i jakoś nikt nigdy nie pomyślał ,że z imieniem Sharon jestem facetem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 07:30:27

Do tego dochodzą jeszcze głupi ludzie, którzy wyśmiewają inne imiona tylko dlatego, że im się personalnie nie podobają, nawet jeśli są to całkowicie normalne imiona. To świadczy o totalnym dnie intelektualnym, to tak jakbym powiedziała, że ktoś ma do dupy samochód i powinien go natychmiast sprzedać, bo MNIE OSOBIŚCIE nie podoba się np. jego biały kolor. Nie jestem nawet w stanie pojąć tej logiki, to po prostu wykracza poza moje możliwości, ale masz rację, to jest stary relikt PRL. Nikt nie może się wyróżniać, nikt nie może być oryginalny, nikt nie może robić tego co chce. To straszne jak bardzo komunizm wciąż jest zindoktrynowany w naszym społeczeństwie. Studiowałam i mieszałam jakiś czas w Skandynawii (z powodu nauki języka) i tam również większość nazywa się tak samo, bo nie dość, że mają 5 nazwisk na krzyż (Jensen, Andersen i Rasmussen :P), to w dodatku w jednej klasie na 10 dziewczynek może być 7 Anne-coś tam albo Sofii, zdarzają się natomiast kwiatki typu Paprika Valeria (autentyczny przykład) i wiecie co? NIKT, NIGDY nie wyśmiewał jej imienia. Owszem, zwraca się uwagę że jest inne, ale nikt jej nie dokuczał z tego powodu mimo, że 90% tamtego społeczeństwa nazywa się praktycznie tak samo, nietrudno im tam znaleźć swoje imiennika lub osobę, która ma takie same nazwisko nawet pomimo braku pokrewieństwa. Taka jest niestety smutna przepaść między nami, a zachodem, gdzie ludzie naprawdę są wolni i mogą robić, co chcą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-08 22:09:04

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

Z oryginalnym (ale nie przesadzonym) imieniem naprawdę jest łatwiej. Nazywam się Klaudia, ale mieszkam za granicą w kraju, w którym to imię praktycznie nie istnieje (szczątkowo), a już na pewno nie w formie pisanej przez "k". Nauczyciele o wiele częściej wywoływali mnie do tablicy (co oczywiście zaowocowało doświadczeniem w prezentacjach itp :P), ale byłam również częściej wzywana na rozmowy o pracę niż moja koleżanka Anna. "Inne" imię po prostu rzuca się w oczy i wzbudza ciekawość, owszem może to również być negatywne, ale jeśli ktoś potrafi to odpowiednio wykorzystać to tylko pomaga ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 20:40:14

Tez jestem Klaudia ale to nie jest jakies nie wiadomo jak oryginalne imię. Chociaz bardzo mi się podoba- a takze to, ze w kazdym praktycznie kraju jest znane, jedyne czym sie rózni to pisownia i wymową. Tez wole byc Klaudią niż Olą czy Anią, ale nie to ma wplyw na to czy Twoj pracodawca cie zatrudni czy nie, generalnie patrzy sie na cv a nie czy jestes Kevinem czy Samantą

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 21:44:55

a byś się zdziwiła :) pracowałam w HR i przy rekrutacjach czesto zwracałam uwagę na ciekawe i rzadkie imiona ;] odrzucałam od razu Matyldy, Jagody,Stefanie, Staszków i Franków, nie wyobrażam sobie pracować z ludzmi o tak paskudnych imionach :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-09 22:17:17

smutne, że o wartości człowieka ma decydować jego imię.. ale cóż

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-08 21:58:53

re: Anja, Kewin, Mia - które z tych imion można nadać dziecku? Sprawdź opinie językoznawców!

nasz syn ma na imię Karol :) Jeszcze nigdy nie spotkał swojego imiennika :) od przedszkola do ogólniaka!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-01-08 22:11:38

Koledze ostatnio urodziła się córka Agnieszka. Mieszkamy w dużym mieście, a mimo to położne stwierdziły że BARDZO dawno nie było tego imienia, również nie wróżę jej spotkania swoich rówieśniczek-imienniczek :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz