Chrupkie pieczywo – prawdy i mity

Podczas gdy sceptycy twierdzą, że zbożowe „tekturki” to wyłącznie konserwanty, ich wielbiciele chórem powtarzają, iż nie ma lepszej alternatywy dla chleba w czasie diety. Kto ma rację?
Chrupkie pieczywo – prawdy i mity
29.05.2009

Chrupkie pieczywo wydaje się nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Podczas gdy jego wielbiciele chórem powtarzają, iż nie ma lepszej alternatywy dla chleba, sceptycy twierdzą, że to sztuczne przekąski, pełne konserwantów „tekturki”. Po czyjej stronie leży prawda?

1. Chrupkie pieczywo to jedzenie tylko dla dorosłych. Dzieci nie powinny go spożywać przynajmniej do ukończenia czwartego roku życia.

To MIT! Chrupkie pieczywo ryżowe to fantastyczna przekąska dla najmłodszych! Mogą je spożywać nawet roczne Dzieci zamiast tradycyjnych, słodszych i bardziej kalorycznych przekąsek, takich jak ciasteczka, herbatniki czy słone paluszki. Warto wiedzieć, że często jest wzbogacone w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają właściwy rozwój dziecka.

2. Chrupkie pieczywo można jeść bez ograniczeń, bo nie ma żadnych kalorii.

To MIT! Każda kromka pieczywa chrupkiego to około 30 kcal, więc często bagatelizujemy taką ilość i podjadamy jedną kromkę za drugą, w efekcie dostarczając organizmowi nawet kilkaset zbędnych kalorii! Warto pamiętać, że chrupkie pieczywo to jednak nie woda…

3. jedzenie chrupkiego pieczywa może i jest dietetyczne, ale powoduje liczne skutki uboczne, np. zaparcia czy kłopoty trawienne.

To MIT! W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Kromka chrupkiego pieczywa zawiera nawet do 2 g błonnika, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, wspomagając pracę układu pokarmowego.

4. Chrupkie pieczywo nie zawiera konserwantów.

To PRAWDA! Większość chrupkiego pieczywa nie zawiera konserwantów, ale zawsze przed zakupem poszukaj informacji na ten temat na opakowaniu, aby się upewnić.

5. Chrupkie pieczywo to dietetyczna alternatywa dla osób cierpiących na nadciśnienie.

To PRAWDA! Pieczywo chrupkie zawiera mniej sodu, a więcej potasu niż tradycyjne – zmniejsza zawartość soli w diecie, a w ten sposób chroni serce.

Zobacz także:

Jak stracić kilogramy bez diety?

Kilka trików, które pomogą ci szybko zrzucić niepotrzebne kilogramy oraz sprawią, że twoja pupa stanie się zgrabniejsza, a uda szczuplejsze!

Nowalijki – prawdy i mity o pierwszych wiosennych warzywach

Lubisz chrupać rzodkiewkę, delektować się soczystą sałatą i kroić na kanapki zielone ogórki? Pamiętaj, że nie zawsze to, co wygląda zdrowo, faktycznie służy naszemu organizmowi!

Polecane wideo

Komentarze (70)
Ocena: 5 / 5
Chris (Ocena: 5) 21.12.2016 06:15
Kogo to....?
odpowiedz
ja (Ocena: 5) 24.03.2014 15:35
nie zawiera konserwantow?! dykta, ktora ma termin przydatnosci do spozycia w nastepnym stuleciu!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 05.11.2012 20:46
mmmm akrylamid
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.05.2012 16:13
Uwielbiam chrupkie pieczywo z ALDI. Fakt faktem, produkuje je jakaś niemiecka firma, ale jest przepyszne! Widać w nim ziarna - nie wygląda, jak płaska płyta tekturowa (czyli Vasa)... Dziewczyny, naprawdę polecam :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.04.2012 13:06
zamiast czegos takiego polecam wam CRISPY NATURAL....przynajmniej zdrowe i prawdziwy to owoc czy warzywo! - Netka
odpowiedz

Polecane dla Ciebie