Chrupkie pieczywo wydaje się nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Podczas gdy jego wielbiciele chórem powtarzają, iż nie ma lepszej alternatywy dla chleba, sceptycy twierdzą, że to sztuczne przekąski, pełne konserwantów „tekturki”. Po czyjej stronie leży prawda?
1. Chrupkie pieczywo to jedzenie tylko dla dorosłych. Dzieci nie powinny go spożywać przynajmniej do ukończenia czwartego roku życia.
To MIT! Chrupkie pieczywo ryżowe to fantastyczna przekąska dla najmłodszych! Mogą je spożywać nawet roczne Dzieci zamiast tradycyjnych, słodszych i bardziej kalorycznych przekąsek, takich jak ciasteczka, herbatniki czy słone paluszki. Warto wiedzieć, że często jest wzbogacone w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają właściwy rozwój dziecka.
2. Chrupkie pieczywo można jeść bez ograniczeń, bo nie ma żadnych kalorii.
To MIT! Każda kromka pieczywa chrupkiego to około 30 kcal, więc często bagatelizujemy taką ilość i podjadamy jedną kromkę za drugą, w efekcie dostarczając organizmowi nawet kilkaset zbędnych kalorii! Warto pamiętać, że chrupkie pieczywo to jednak nie woda…
3. jedzenie chrupkiego pieczywa może i jest dietetyczne, ale powoduje liczne skutki uboczne, np. zaparcia czy kłopoty trawienne.
To MIT! W rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie! Kromka chrupkiego pieczywa zawiera nawet do 2 g błonnika, który pobudza ruchy perystaltyczne jelit, wspomagając pracę układu pokarmowego.
4. Chrupkie pieczywo nie zawiera konserwantów.
To PRAWDA! Większość chrupkiego pieczywa nie zawiera konserwantów, ale zawsze przed zakupem poszukaj informacji na ten temat na opakowaniu, aby się upewnić.
5. Chrupkie pieczywo to dietetyczna alternatywa dla osób cierpiących na nadciśnienie.
To PRAWDA! Pieczywo chrupkie zawiera mniej sodu, a więcej potasu niż tradycyjne – zmniejsza zawartość soli w diecie, a w ten sposób chroni serce.
Zobacz także:
Jak stracić kilogramy bez diety?
Kilka trików, które pomogą ci szybko zrzucić niepotrzebne kilogramy oraz sprawią, że twoja pupa stanie się zgrabniejsza, a uda szczuplejsze!
Nowalijki – prawdy i mity o pierwszych wiosennych warzywach
Lubisz chrupać rzodkiewkę, delektować się soczystą sałatą i kroić na kanapki zielone ogórki? Pamiętaj, że nie zawsze to, co wygląda zdrowo, faktycznie służy naszemu organizmowi!