Mazurek to tradycyjne, kruche polskie ciasto, które piecze się w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko pysznym, słodkim smakołykiem, ale i dekoracją naszych stołów. Poniżej dwa proste przepisy.
Mazurek śliwkowy
Składniki do ciasta:
Składniki wierzchu:
Przygotowanie:
Najpierw zajmij się ciastem. Nożem posiekaj mąkę, masło, cukier puder oraz cukier waniliowy, dodaj żółtka, sól i zagnieć całość. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu podziel je na dwie części, niech jedna będzie nieco większa - rozwałkuj ją i włóż do formy (uprzednio nasmarowanej masłem). Brzegi ciasta powinny być wysokie na około 3 cm. Należy je piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Teraz zajmij się wierzchnią częścią mazurka. Suszone śliwki pokrój np. w paseczki i zalej na godzinę likierem, aby stały się miękkie oraz aromatyczne. Na upieczone ciasto wyłóż śliwki i powidła, a drugą część rozwałkuj, pokrój w paski, po czym ułóż z nich kratkę na wierzchu mazurka. Posmaruj je białkiem jajka, aby apetycznie się zarumieniły i wstaw na 15 minut do piekarnika (temp. 200 stopni). Gdy ciasto wystygnie, udekoruj je migdałami.
Mazurek migdałowy
Składniki:
Przygotowanie:
2/3 migdałów zmiel i utrzyj w makutrze wraz z połową porcji cukru. Do tego dodaj białko i dobrze wymieszaj. Otrzymasz gładką, dość gęstą masę. Wyłóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40 minut.
Pozostałą część cukru roztop w garnuszku (wraz z łyżeczką wody) na karmel i wymieszaj z resztą posiekanych migdałów. Cały mazurek oblej polewą, a gdy wystygnie, pokrój na kawałki.
Zobacz także: