Decyzja dnia

Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Chciałabym w tym roku wyjechać gdzieś dalej. Myślę o Chorwacji albo Bułgarii, bo pogoda pewna, morze ciepłe i w Unii Europejskiej, więc jakoś bezpieczniej. Oglądałam już oferty na stronach biur podróży, ale na nic nie potrafię się zdecydować. Jest sporo wyjazdów, które zapewniają nocleg i śniadania – bardzo tanie. Są też droższe all inclusive z 3 posiłkami dziennie oraz przekąskami i napojami w ciągu dnia.

Brzmi super, bo nie musiałabym się kompletnie niczym przejmować, ale... Sama nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Różnica w cenie nie jest ogromna, więc co oni mi podadzą do jedzenia za te 300-400 zł różnicy przez 10 dni? To muszą być jakieś resztki. A może nie i wcale nie jest tak źle? Nigdy nie byłam na takich wakacjach, więc mam wątpliwości. Zresztą, nie tylko o jakość mi chodzi...

 

Strony

Ty też masz przed sobą trudną decyzję? Opisz ją i wyślij pytanie na redakcja@papilot.pl.
Wybrane maile zostaną opublikowane.

Komentarze (13)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 23:45:49

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Jak dla mnie all inclusive jest zupelnie nieuzyteczne. Lubie sobie czasem wykupic same sniadania w hotelu, ale reszte posilkow wole jadac w restauracjach, kawiarniach, ktore mi sie spodobaja.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 22:04:07

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Na wakacje za granicę jeżdzę co roku i szczerze mówiąc to wakacje all inclusive mogę polecić tylko w jednym przypadku- gdy lecisz do Egiptu, Tunezji czy Turcji. W przeciwnym razie szkoda się wiązać jedzeniem w hotelu bo po pierwsze są lokalne i bardziej urokliwe miejsca, w którym można zjeść, po drugie jesz kiedy chcesz, po trzecie nie jesteś uwiązana i nie masz wyrzutów sumienia, że zamiast na kolacji jesteś dalej na plaży. Jeśli chodzi o Bułgarię to jest bardzo tanio ( byłam w zeszłym roku) jeśli chodzi o alkohol i jedzenie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
b.
(Ocena: 5)
2015-06-09 22:03:13

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

moim zdaniem zależy gdzie się jedzie i co tam będzie się głównie robiło, byłam na Chorwacji to śniadania i kolacje w zupełności wystarczyły bo każdy dzień spędzaliśmy inaczej tj. wycieczki, rejs statkiem to się znika na cały dzień a wcale nie jest aż tak drogo żeby sobie coś kupić, jeśli jedziesz do Egiptu lub Tunezji się opalać to bierz all inclusive

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 16:03:45

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Na wakacje za granicę jeżdżę prawie co roku. Kiedyś wybierałam opcje HB lecz już od kilku lat zawsze wybieram All Inclusive. Gdy przyjedzie się do ciepłych krajów chce się nam bardzo pić, nie musimy się ograniczać bo woda kosztuje np. 2 euro więc 8 zł za wode nie zapłacimy ;) Jedzenia możemy zabierać ile chcemy, jako przekąski bardzo często podawane są regionalne dania więc możemy poznać inną kulturę. Obliczając kiedyś co wychodzi taniej - wersja all wychodziła bardzo podobnie jak kupowanie picia i dodatkowego jedzenia 'na wlasną rękę' czasem nawet taniej (zależy od państwa do ktorego się wybieramy). Jeśli chodzi o godziny posiłków - nie musisz być przecież na każdym. Jak opuścisz jeden raz przekąski świat się nie zawali a dużo stratna nie będziesz. Z całego serca polecam Ci tą wersję jest dużo lepsza i przez wakacje masz komfort psychiczny że kończy Ci się woda lub chce Ci się czegoś słodkiego a sklep jest tak daleko !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
luka
(Ocena: 5)
2015-06-09 15:37:26

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

"Chciałabym w tym roku wyjechać gdzieś dalej. Myślę o Chorwacji albo Bułgarii" To strasznie daleko...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-10 22:52:59

a nie jest? szczególnie jeśli zwykle jeździła gdzieś po Polsce. zresztą mnie do dziś boli tyłek jak pomyśle o podróży autem do Bułgarii sprzed 5 lat.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 15:01:43

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Zapewniam Cię, że hotel nie zrobi mniejszych zakupów jeśli nie weźmiesz all iclusive. Jedzenie często się w takich miejscach nawet marnuje. Jak sama zauważyłaś, kupno czegoś na własną rękę raczej będzie drogie. A co do wycieczek, jak ja byłam na all incusive to zawsze dało się jakoś dogadać, w sensie robił to za nas opiekun wycieczki, że kolacja wieczorem była, a i prowiant dostawaliśmy. :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 14:59:59

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

oczywiście że sie opłaca. Prosze zobaczyc jakie są ceny w miejscowościach turystycznych (mega wysokie), taka jest prawda że jakbyś chciała spróbować prawdziwego lokalnego jedzenia to musiałabyś liczyć się z ceną ok 20 euro posiłek za 1 os. Warto poczytać opinie na tripadvisor jeśli chodzi o dany obiekt, myślę że warto wybrać hotel który posiada restaurację a la karte. Dwa razy w roku jeżdżę na all inclusive i nigdy sie nie zawiodłam bo dobrze sprawdzam hotel i opinie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 14:03:12

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Jedź, baw się dobrze i nie zwracaj uwagi na opinie innych.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 12:35:34

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Ja jak jezdze to w hotelu jestem tylko na noc, tk to poza, zwiedzam, jezdze wiec w sumie jak bylam miesiac temu to tylko sniadania i kolacje. Wstawalismy rano, szybko jedlismy, umylismy sie i w droge, wracalismy na kolacje i dalej lecielismy na miasto poznac nocne zycie ;) Jedzenie bylo rozne, w kazdy dzien inne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-06-09 07:58:53

re: Czy opłaca się wyjechać na wakacje all inclusive? Słyszałam różne opinie... Basia, 29 l.

Proszę poczytać opinie o konkretnym hotelu - ludzie wypowiadają się tam na temat jakości jedzenia. Finansowo na pewno wyjdzie korzystnie wziąć bo nawet jeśli kilka razy pojedzie się wypożyczonym autem kilkadziesiąt kilometrów od hotelu żeby coś zwiedzać i trzeba będzie dokupić obiad (czy to w restauracji czy jakieś pieczywo i kilka plasterków szynki i pomidora w sklepie) to i tak podliczając wyjdzie lepiej. Istnieje też prawdopodobieństwo że jak pogadasz z personelem i powiesz, że Cię nie będzie następnego dnia na obiedzie to dostaniesz jakiś przygotowany przez nich zestaw.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz